Biszkopt z musem truskawkowym i borówkami amerykańskimi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kakaowy biszkopt z masą śmietankową o smaku białej czekolady oraz musem truskawkowym i borówkami amerykańskimi. Jednym słowem owocowe smaki w letnie dni.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    1 łyżka kakao

    Masa śmietankowa:
    330 ml śmietanki 30%
    200 g białej czekolady
    200 ml mleka
    cukier wanilinowy
    2 łyżeczki pełne żelatyny


    Mus truskawkowy:
    600-700 g truskawek lub mus (ok. 400 ml)
    1 galaretka truskawkowa w proszku

    2 garści borówek amerykańskich

    Do nasączenia biszkoptu:
    1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka likieru amaretto
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkopt z musem truskawkowym i borówkami amerykańskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Wylać do formy wyłożonej pergaminem o rozmiarach 24x24 cm i piec w temp. 180 stopni ok. 30 minut. Po ostudzeniu nasączyć biszkopt.
  • 2. Mleko podgrzać razem z białą czekoladą do rozpuszczenia się czekolady, dodać cukier wanilinowy i ostudzić. Śmietankę ubić i połączyć z mlekiem czekoladowym. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody, podgrzać do rozpuszczenia i wlewać ciepłą do masy. Wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Na to wysypać borówki i lekko docisnąć. Schłodzić.
  • 3. Truskawki zmiksować lub gotowy mus zagotować, wsypać galaretkę i wymieszać . Tężejący mus wylać na ciasto i schłodzić.

Porady

Można użyć musu mrożonego, który wcześniej trzeba rozmrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować