Biszkopt z mirabelkami

0 (0 ocen)

Mirabelki występują powszechnie w ogrodach, na polach czy nieużytkach ale rzadko goszczą na stołach. Te kwaskowe śliwki świetnie kontrastują z słodkim smakiem ciasta biszkoptowego.

Składniki:

  • (na formę 25cm x 25cm lub tortownicę o średnicy 26 cm)
    5 jajek
    350g mąki tortowej
    240g cukru
    1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
    ½ szklanki oleju słonecznikowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Łyżka octu spirytusowego

    Mirabelki
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami Desery Biszkopty

Biszkopt z mirabelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym aż będą puszyste i niemal białe (zajmuje to około 10-12 minut).
    W tym czasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Delikatna stróżka wlewamy olej do jajek z cukrem a następnie powoli po łyżce dodajemy sypkie składniki. Mieszamy delikatnie na małych obrotach, żeby ciasto było puszyste. Dodajemy łyżkę octu spirytusowego. Jego smak i zapach nie będzie wyczuwalny a dzięki niemy nie ma metalicznego posmaku proszku do pieczenia.
    Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
    Mirabelki myjemy i przekrawamy na pół, wyciągając pestę.
    Układamy na cieście skórką do dołu.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut do tzw. „suchego patyczka”.
    Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mirabelki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować