Biszkopt z delikatna piankową masą śmietankowo-malinową

  • wyświetlono: 972 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest puszyste, miękkie i lekkie. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Ten deser jest leciutki jak piórko, nie jest zbyt słodki, a smak śmietankowo – malinowy świetnie komponuje się z biszkoptem.Dodałam dzem bo uwazam że lekko kwaskowy smak wiśni swietnie współgra z całośćią.

118676133_306263087332359_5260937475200504750_n
  • 70min

Składniki

Ciasto biszkoptowe:

8 jajek
2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g rozpuszczonej margaryny

Piana

2 puszki mleka skondensowanego
2 opakowania galaretki malinowej

Dzem wisniowy duzy słoiczek
Dodatkowo

pergamin ( papier do pieczenia )
tłuszcz do wysmarowania blaszki

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z delikatna piankową masą śmietankowo-malinową

  • 1. Biszkopt
    Białka nalezy ubić na sztywno.
    Powoli wsypać cukier i dalej ubić.
    Następnie nalezy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając.
    Wsypać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać.Na koniec dodac margarynę, wymieszac całośc.
    Biszkopt wylac na blache i piec około 35minut w piekarniku nagrzanym do temp 180st.C. az sie ładnie zarumieni.
    UpIECZONY BISZKOPT NALEZY ZOSTAWIC W PIEKARNIKU DO WYSTYGNIECIA.
    -------------------

    Piana
    malinowa:
    Obie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody.
    Mleko wlać do wysokiego naczynia, miksować około 2 minuty.
    Powoli dodawać tężejącą galaretkę, miksować kolejne 3 minuty.

    Przygotowanie

    Ostudzony biszkopt przekroić na trzy części .
    Na jeden płat ciasta roozsmarowąć dzem wisniowy , przykryc druga częśćia biszkoptu i wylać połowę tężejącej masy.
    Przykryć kolejnym płatem ciasta i wylać na wierzch resztę masy
    piankowo śmietankowo-malinowej.

    .Smacznego:)

Porady

swietnie smakuje takze i z inna galaretka np truskawkowa.

Liczba porcji 12 osób
Czas przygotowania to około 30minut.
Czas pieczenia około 35minut
ABY BISZKOPT BYŁ PUSZYSTTY PAMIETAJMY O ODDZIELENIU ZÓŁTEK OD BIAŁEK I NAJPIERW UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM A POTEM DODAC ZÓŁTKA I POZOSTAŁE SKŁADNIKI.

WYMIARY BLACHY 25 X40.
temp pieczenia 180 st.C.
CZAS PIECZENIA 35 MINUT.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakibiszkoptpianka

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt z masą budyniową truskawkami i galaretką

Dodane przez: groszeksnk

Biszkopt z masą budyniową truskawkami i galaretką

pyszny biszkopt z truskawkami na...

Dodane przez: kasia5

biszkopt z masa

Placki z kakao najlepsze...

image-25t7d5d

Dodane przez: kasia5

biszkopt z masa

Placki z kakao najlepsze...

Biszkopt z masą karpatkową

Dodane przez: Beata20

Biszkopt z masą karpatkową

Ciasto powstało na bazie 3 różnych...

Jagodowa rozkosz

Dodane przez: Ruda1987

Biszkopt z masą jagodową i śmietankową -...

Jagody plus śmietana to co lubię...

Biszkopt z masą kubusiową

Dodane przez: łyżeczka

Biszkopt z masą kubusiową

Bajeczne i wyjątkowe ciasto z sokiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE