Biszkopt z czekoladowa masa piankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek.
Przesiać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli i szczyptą cukru.. Do ubitych białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem.
Następnie wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłozonej papaierem do pieczenia i natłuszczonej o sr 24 na 20 .
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika . Piec przez 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić , przeciąć na połowe.
2. Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia. W tym czasie zagotować mleko i zalać nim żelatynę wymieszać do rozpuszczenia . W mikserze ubić margarynę na puch z cukrem pudrem i podczas ubijania dodawać po jednym żółtku. W oddzielnej misce ubić białka na sztywno. Jak mleko będzie już chłodne, ale nie zimne dodać do masy margarynowo jajecznej i szybko wymieszać, a następnie szybko wymieszać z ubitymi białkami i kakao Wylać na połowę biszkoptu, przypryc druga połową ciasta . Schłodzic,
Przed podaniem wierzch oprószyc cukrem pudrem.
Komentarze