Biszkopt z czereśniami i galaretką

4.5 (171 ocen)

Polecam pyszne i mało pracochłonne ciasto. ja korzystając z sezonowej okazji użyłam czereśni.

Składniki:

  • biszkopt:
    - 3 jajka
    - pół szklanki mąki tortowej
    - pół szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - pół szklanki cukru

    - 2 łyżki dżemu czereśniowego lub innego czerwonego

    - 0,5 kg czereśni bez pestek
    - 2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Biszkopt z czereśniami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy cały czas miksując żółtka, cukier oraz mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na okrągłą tortownicę (24 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut. Do suchego patyczka. Studzimy.
  • 2. Wystudzony biszkopt smarujemy dżemem.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Studzimy i gdy zacznie tężeć łączymy z czereśniami i wylewamy na biszkopt posmarowany dżemem czereśniowym.
    Wstawiamy do lodówki aby galaretki stężały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czereśnie Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować