Biszkopt z advocatem i liczi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

delikatny biszkopt z kremową masą o smaku advocata i bitą śmietaną

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    (forma 25x30cm)
    ciasto:
    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1/4 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 szczypta soli
    masa advocatowa:
    1 puszka masy krówkowej o smaku advocata
    200 g serka mascarpone
    3-4 łyżki advocata
    bita śmietana:
    500 ml śmietany 30 %
    1 fix do śmietany
    2 łyżeczki cukru pudru
    dodatkowo:
    1 puszka liczi w syropie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z kremem Desery Biszkopty

Biszkopt z advocatem i liczi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.
    Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
    Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części.
    masa:
    Serek mascarpone miksujemy z masą krówkową i dodajemy advocata. Odstawiamy do lodówki do momentu wystudzenia biszkoptu.
    bita śmietana:
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fixem do śmietany.

    Biszkopt przekładamy masą advocatową, na górnym biszkopcie układamy przekrojone na połówki i odciśnięte z soku owoce liczi. Na wierzchu układamy warstwę bitej śmietany, którą posypujemy startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować