Biszkopt Emisi

5 (143 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ulubiony placek mojej córci.Prosty,smaczny placek dla dzieci i dorosłych.Biszkopt,pianka śnieżkowo-galaretkowa i galaretka na wierzchu.Pyszne,lekkie połączenie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    Pianka:
    2 galaretki
    2 śnieżki
    400ml mleka
    Na wierch-2 galaretki
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki Pianka

Biszkopt emisi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka i żółtka.Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier..Do żółtek dodać łyżkę cukru i ubić na puszystą masę.Do ubitych białek dodać żółtka i przesiane mąki.Wymieszać delikatnie rózgą.Blachę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wylać na niego biszkopt.Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w 180 stopniach.Zostawić do ostygnięcia.
  • Pianka śniezkowo-galaretkowa. 2. 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i zostawić do ostygnięcia.Następnie wstawić do lodówki a gdy zacznie lekko tężeć ubić śniezki.Galaretki połączyć ze śnieżkami i rozsmarować na zimnym biszkopcie.(jeśli masa jest lejąca wstawić na chwilę do lodówki).Biszkopt z pianką wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Wylana galaretka. 3. 2 Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody.Zostawić do ostygnięcia.Gdy zaczną tężeć wylać na masę piankową.-można dodać owoce.Wstawić do lodówki.

Porady

Biszkopt można upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Śnieżka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować