Ulubiony placek mojej córci.Prosty,smaczny placek dla dzieci i dorosłych.Biszkopt,pianka śnieżkowo-galaretkowa i galaretka na wierzchu.Pyszne,lekkie połączenie.
Biszkopt emisi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka i żółtka.Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier..Do żółtek dodać łyżkę cukru i ubić na puszystą masę.Do ubitych białek dodać żółtka i przesiane mąki.Wymieszać delikatnie rózgą.Blachę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wylać na niego biszkopt.Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w 180 stopniach.Zostawić do ostygnięcia.
2.2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i zostawić do ostygnięcia.Następnie wstawić do lodówki a gdy zacznie lekko tężeć ubić śniezki.Galaretki połączyć ze śnieżkami i rozsmarować na zimnym biszkopcie.(jeśli masa jest lejąca wstawić na chwilę do lodówki).Biszkopt z pianką wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
3.2 Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody.Zostawić do ostygnięcia.Gdy zaczną tężeć wylać na masę piankową.-można dodać owoce.Wstawić do lodówki.
Komentarze