Wspaniały biszkopt pieczony bez dodatku proszku do pieczenia .Ttaki piekła moja babcia i mama, teraz ja piekę. Wspaniałym dodatkiem są domowe konfitury lub sosy ze świeżych jagód z bitą śmietaną.
Biszkopt babuni do sosów z letnich jagód i owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. rozgrzej piec do 170 stopni Celsjusza
2. oddziel żółtka od białek
3. utrzyj żółtka z cukrem i wanilią do białości
4. ubij białka na sztywną pianę
5. bardzo delikatnie połącz żółtka z pianą i mąką dodając do żółtek część mąki i następnie część
piany i mieszając ciasto zawsze w jednym kierunku
6. czynność powtarzaj do wyczerpania piany i mąki
7. ciasto powinno mieć konsystencję gęstej, wiejskiej śmietany
8. gotowe ciasto umieść w posmarowej lub wyłożonej papierem do pieczenia , formie tzw keksówce
( do tej ilości ciasta używam formy o wymiarach : wys 8 cm , szerokość : 9 cm dół-12cm góra,
długość 37cm dół-40cm góra
9. ciasto włóż do nagrzanego pieca z termoobiegiem na 25-30 minut . Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Ciasto jest gotowe , kiedy wbity w nie patyczek jest suchy po wyjęciu. W przypadku przyrumienienia wierzchu przykryj formę papierem śniadaniowym
Komentarze