Biszkopt Babuni do sosów z letnich jagód i owoców

5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniały biszkopt pieczony bez dodatku proszku do pieczenia .Ttaki piekła moja babcia i mama, teraz ja piekę. Wspaniałym dodatkiem są domowe konfitury lub sosy ze świeżych jagód z bitą śmietaną.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 8 jajek
    25 dkg cukru (niekoniecznie puder)
    22-25 dkg przesianej mąki pszennej
    laska wanilii
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Jajko Ciasto

Biszkopt babuni do sosów z letnich jagód i owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. rozgrzej piec do 170 stopni Celsjusza
    2. oddziel żółtka od białek
    3. utrzyj żółtka z cukrem i wanilią do białości
    4. ubij białka na sztywną pianę
    5. bardzo delikatnie połącz żółtka z pianą i mąką dodając do żółtek część mąki i następnie część
    piany i mieszając ciasto zawsze w jednym kierunku
    6. czynność powtarzaj do wyczerpania piany i mąki
    7. ciasto powinno mieć konsystencję gęstej, wiejskiej śmietany
    8. gotowe ciasto umieść w posmarowej lub wyłożonej papierem do pieczenia , formie tzw keksówce
    ( do tej ilości ciasta używam formy o wymiarach : wys 8 cm , szerokość : 9 cm dół-12cm góra,
    długość 37cm dół-40cm góra
    9. ciasto włóż do nagrzanego pieca z termoobiegiem na 25-30 minut . Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Ciasto jest gotowe , kiedy wbity w nie patyczek jest suchy po wyjęciu. W przypadku przyrumienienia wierzchu przykryj formę papierem śniadaniowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować