Biedroneczki z masą krówkową i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa krówkowa: cukierki krówki rozpuszczamy w słodkiej śmietance, do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli cukierki są dość twarde i suche to możemy dodać nieco więcej śmietanki.
2.Roztapiamy margarynę i studzimy. Z kilku łyżek ciepłego mleka, drożdży, cukru i soli robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ubijamy jajka, dolewamy resztę mleka, rozczyn, wsypujemy mąkę i zarabiamy ciasto. Na koniec dolewamy margarynę i dalej klepiemy ciasto. Odstawiamy ciasto na ok. 20 min. aż podrośnie.
3.Wykładamy ciasto na blat wysypany mąką i formujemy prostokąt, nakładamy masę krówkową, zawijamy w ślimaka i odcinamy ok. 2 cm kawałki, które układamy na formie, dekorujemy suszonymi daktylami, pędzlujemy żółtkiem z mlekiem i wstawiamy na 40 min. do piekarnika na jakieś 160-180 stopni. Gotowe biedronki dekorujemy masą cukrową tj. oczka i buźki. Smacznego:)
Komentarze