Biedroneczki z masą krówkową i daktylami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

A na piknik warto zabrać jakieś zwierzątko, np. biedroneczkę;)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 0.5 kilograma
    - drożdże piekarskie: 10 dekagramów
    - mleko: 1 szklanka
    - jajka: 2 sztuki
    - żółtka: 2 sztuki
    - margaryna: 0.5 sztuki
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukierki krówki: 1 opakowanie
    - śmietanka słodka: 50 mililitrów
    - daktyle: 10 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biedroneczki z masą krówkową i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa krówkowa: cukierki krówki rozpuszczamy w słodkiej śmietance, do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli cukierki są dość twarde i suche to możemy dodać nieco więcej śmietanki.
  • 2. Roztapiamy margarynę i studzimy. Z kilku łyżek ciepłego mleka, drożdży, cukru i soli robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ubijamy jajka, dolewamy resztę mleka, rozczyn, wsypujemy mąkę i zarabiamy ciasto. Na koniec dolewamy margarynę i dalej klepiemy ciasto. Odstawiamy ciasto na ok. 20 min. aż podrośnie.
  • Biedroneczki z masą krówkową i daktylami 3. Wykładamy ciasto na blat wysypany mąką i formujemy prostokąt, nakładamy masę krówkową, zawijamy w ślimaka i odcinamy ok. 2 cm kawałki, które układamy na formie, dekorujemy suszonymi daktylami, pędzlujemy żółtkiem z mlekiem i wstawiamy na 40 min. do piekarnika na jakieś 160-180 stopni. Gotowe biedronki dekorujemy masą cukrową tj. oczka i buźki. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować