Białe szparagi na maśle z orzeszkami pinii i serem grana padano

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Błyskawiczne samodzielne danie, przekąska, przystawka czy też dodatek do drugiego dania. Białe szparagi są równie pyszne co zielone i tak samo bogate w składniki mineralne. Ja jestem ich wielbicielką, dlatego też staram się wykorzystać sezon i cieszyć się ich cudownym smakiem.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 białych dużych szparagów
    50 g lub więcej masła
    50 g orzeszków pinii
    15 g siekanych pestek dyni
    50 g sera grana padano
    sól, cukier trzcinowy, pieprz biały do smaku
    kilka kropli oleju z pestek dyni
    2 plastry cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Białe szparagi na maśle z orzeszkami pinii i serem grana padano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy, obieramy dokładnie, pozbywając się twardych włókien i gotujemy 8-10 minut. Gotujemy je z dodatkiem cukru i soli w proporcji 2:1. W trakcie gotowania uważamy, aby nie "przegotować" warzyw, powinny być sprężyste po wyjęciu z wody.
    Do rozpuszczonego na patelni masła dodajemy odrobinę cukru, soli, orzeszki pinii, siekane pestki dyni i na końcu szparagi. Delikatnie mieszamy uważając, aby się nic nie przypaliło. Po 2-3 minutach posypujemy szparagi startym serem i od razu przekładamy je na talerz. Do dekoracji polecam użyć kilku kropli oleju z pestek dyni, który świetnie komponuje się z całością. Jeśli nie mamy takiego oleju możemy użyć plastra cytryny, którym skropimy danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi Orzechy piniowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować