Ciasto biała truskawka po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. BIAŁKA UBIĆ Z CUKREM NA PUSZYSTĄ PIANĘ. ŻÓŁTKA WYMIESZAĆ Z 4 ŁYŻKAMI WODY I DODAĆ DO PIANY. MĄKI POŁĄCZYĆ Z CUKREM WANILINOWYM I PROSZKIEM DO PIECZENIA, PRZESIAĆ I DELIKATNIE WYMIESZAĆ Z PIANĄ Z BIAŁEK. CIASTO WYLAĆ DO FORMY POSMAROWANEJ TŁUSZCZEM I WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA. PIEC 25 MINUT W TEMPERATURZE 175 STOPNI CELSJUSZA. OSTUDZIĆ I PRZEKROIĆ WPÓŁ.
2. TRUSKAWEK NIE ROZMRAŻAĆ. WŁOŻYĆ DO NIEWIELKIEGO GARNKA, ZASYPAĆ CUKREM I PODGRZEWAĆ, AŻ PUSZCZĄ SOK, NIE DOPROWADZAJĄC DO WRZENIA. GALARETKI ROZPUŚCIĆ W 1/2 L WRZĄTKU, OSTUDZIĆ. POŁĄCZYĆ Z TRUSKAWKAMI. SCHŁODZIĆ W KĄPIELI WODNEJ, UMIESZCZAJĄC NACZYNIE Z MASĄ W WIĘKSZYM, WYPEŁNIONYM ZIMNĄ WODĄ. TĘŻEJĄCĄ MASĄ PRZEŁOŻYĆ BISZKOPT.
3. TABLICZKĘ CZEKOLADY ZETRZEĆ NA GRUBYCH OCZKACH TARKI. ŻELATYNĘ ROZPUŚCIĆ W ODROBINIE WRZĄTKU I POCZEKAĆ, AŻ OSTYGNIE. ŚMIETANĘ SCHŁODZIĆ. UBIĆ Z CUKREM PUDREM. DODAĆ OSTUDZONĄ ŻELATYNĘ I POŁOWĘ STARTEJ CZEKOLADY. WYŁOŻYĆ NA BISZKOPT. WIERZCH OZDOBIĆ POZOSTAŁYMI WIÓRKAMI CZEKOLADY.
Porady
1.ŚMIETANĘ PRZED UBICIEM WARTO WŁOŻYĆ NA MOMENT DO ZAMRAŻARKI.
2. DO OSTUDZONEJ ROZPUSZCZONEJ ŻELATYNY MOŻNA DODAĆ ODROBINĘ MLEKA, ABY W ŚMIETANIE NIE POWSTAŁY GRUDKI.
Komentarze