Biała kiełbasa po mojemu

4.5 (168 ocen)

Uwielbiam białą kiełbasę,od kilku lat robię ją sama.

Składniki:

  • 3 kg łopatki
    4 ząbki czosnku
    6 g majeranku
    6 g cukru
    6 g pieprzu czarnego świeżo zmielonego
    20 g soli
    30 g soli peklowej
    250 ml wody
    jelita
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Biała kiełbasa po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę pokroić na chudsze i bardziej tłuste kawałki.Chudą łopatkę przepuścić przez maszynkę o najgrubszych oczkach a tłuściejszą przez najdrobniejsze oczka.Czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce wprost do przemielonego mięsa.Do mięsa dodać resztę składników iwyrabiać tak długo,aż będzie kleiste.Miskę z mięsem nakryć folią i odstawić do lodówki na 12-14 godzin
  • Napęłnianie kiełbas 2. Do maszynki do mięsa podpiąć nasadkę do napełniania kiełbas.Jelita przepłukać i naciągnąć na nasadkę.Masą napełniać jelita.
  • 3. Formować kiełbaski o długości około 15 cm,gdy wszystkie są zrobione rozwiesić je na dobę na kiju i obsuszyć.Po tym czasie można je piec,zamrażać lub parzyć.

Porady

Jelita ja kupuję w sklepie mięsnym.W domu przekładam je do słoiczka i obficie przesypuję miałką solą.Na dno słoiczka dajemy grubszą warstwę soli i jelita muszą być dokładnie przysypane solą z wierzchu.Zakręcamy i przechowujemy w lodówce-wtedy nic im się nie dzieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Majeranek Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować