Bezowy torcik z mascarpone i owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bezowy torcik z kremem mascarpone i świeżymi owocami. Kolejna bezowa pyszność. Idealny deser od święta i na co dzień. Beza chrupiąca z zewnątrz z lekko ciągnącym środkiem, blaty przełożone kremem z mascarpone a pomiędzy świeże, ulubione owoce.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Beza

    Składniki

    białka z 4 jaj 140 g
    cukier kryształ 1 szklanka około 200-240 g
    sok z cytryny 2 łyżeczki
    mąka ziemniaczana 1 łyżka

    Krem śmietankowy z mascarpone i owocami

    śmietana – 30-36 % 330 ml
    serek mascarpone 250 g
    cukier puder 2 łyżki
    sok z cytryny 1 łyżeczka
    kakao do oprószenia
    świeże truskawki 5 sztuk, borówki 50 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Bezowy torcik z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Białka w temperaturze pokojowej umieszczam w misie ( szklana bądź metalowa ) robota kuchennego, ubiłam na sztywno na najwyższych obrotach. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodaję partiami cukier najlepiej po łyżce stale miksując, aż do jego rozpuszczenia. Sok z cytryny dodaję na początku miksowania białek z cukrem. Mąkę ziemniaczaną dodaję na sam koniec, mieszam na najniższych obrotach miksera. Czas ubijania bezy to 5-8 minut, w zależności od posiadanego miksera. Masa powinna być gęsta i lśniąca, a mieszana powinna zachowywać swój kształt. Wówczas masę bezową, przekładam na papier do pieczenia tworząc dwa krążki na torcik. Czas suszenia, należy dopasować do wielkości bezy i posiadanego piekarnika. Moje blaty suszyły się w czasie do 2 godzin, w temperaturze 90-100°C z z uchylonymi drzwiczkami. Tym razem bezowe krążki suszyły się w innym piekarniku bez termoobiegu, efekt końcowy równie wspaniały jak suszone z funkcją termoobiegu.

    Krem

    Misę w której ubijam śmietanę chłodzę w zamrażarce 15 minut ( wskazane w upalne dni ). Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na najwyższych obrotach miksera, kontrolując konsystencję. Serek mascarpone mieszam z bitą śmietaną 2-3 łyżki, następnie miksuję z pozostałą śmietaną, na koniec dodaję cukier puder i sok z cytryny. Krem wykładam na wystudzoną bezę, owoce kroję na mniejsze kawałki wykładam na śmietanie. Przekładam drugim krążkiem bezowym, powtarzając czynność z kremem i owocami. Oprószam gorzkim kakao. Deser przechowuję w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować