Torcik bezowy z bitą śmietaną i letnimi owocami

  • wyświetlono: 36995 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Taki torcik marzył mi się od jakiegoś czasu: krucha beza, bita śmietana i mnóstwo letnich owoców: truskawek, poziomek, jeżyn i borówek.

DSC_6044
  • 120min

Składniki

Bezowe blaty:
250 ml białek (w zależności od wielkości jajek jest to około 6-8 sztuk białek)
750 g cukru

Dodatkowo:
500 ml śmietany 30% tł. lub 36% tł.
3 łyżki cukru pudru
truskawki
poziomki
jeżyny
borówki
borówki amerykańskie

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik bezowy z bitą śmietaną i letnimi owocami

  • 1. Białka i cukier przekładamy do miski i ubijamy w ciepłej kąpieli wodnej dopóki cukier się rozpuści. Masa powinna wyjść na tyle sztywna, żeby się nie rozpływała, gdy przełożymy ją na papier. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy około 25 cm. Ubite białka z cukrem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego dowolną tylką i wypełniamy nimi narysowany okrąg zaczynając od najbardziej zewnętrznej warstwy. Po prostu rysujemy masą coraz mniejsze okręgi, jeden koło drugiego. Na najbardziej zewnętrznym okręgu możemy dodatkowo zrobić dekorację w postaci ozdobnych rozetek za pomocą odpowiedniej tylki. Tak przygotowany blat bezowy pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopi C. przez około 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 80 stopni C. i bezę pieczemy przez około 25 - 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezę, żeby się jeszcze podsuszyła. Z podanej ilości białek i cukru wychodzą 3 blaty bezowe o średnicy około 25 cm i kilka małych bezików. Każdy blat piekłam osobno, więc zajęło mi to trochę czasu, ale naprawdę było warto, bo bezy wyszły świetne. W czasie pieczenia bezy ważny jest dobór odpowiedniej temperatury i czasu. Może się okazać, że w Waszych piekarnikach beza będzie potrzebowała trochę więcej lub mniej czasu.
  • 2. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze przez kilka sekund. Blaty bezowe przekładamy cienką warstwą bitej śmietany. Na wierzchu ostatniego blatu również rozsmarowujemy bitą śmietanę a na niej układamy owoce. Bezy najlepiej jest przełożyć bitą śmietaną 15-30 minut przed podaniem. Ten rodzaj bezy gdy zbyt długo będzie nasiąkał śmietaną to po prostu zamieni się papkę. Swój tort bezowy zrobiłam z 3 blatów, ale tort złożony z 2 blatów będzie się lepiej kroił. Tort kroimy bardzo ostrym nożem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiTorcik bezowy z bitą śmietaną i letnimi owocami

Komentarze

Podobne przepisy

rolada bezowa z bitą śmietaną

Dodane przez: babka w formie

rolada bezowa z bitą śmietaną

Delikatny, bardzo słodki deser...

Tort z bitą śmietaną i karmelem:)

Dodane przez: Kasia30

Torcik z bitą śmietaną i karmelem

Torcik zrobiłam dla znajomej:)

gofry z bitą śmietaną i owocami

Dodane przez: agarybak76

Gofry z bitą śmietaną i owocami

Chrupiące gofry, którym trudno...

karpatka

Dodane przez: elka72

Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami

Karpatkę piekę od wielu lat i zawsze...

Dodane przez: Lidex12

Torcik bezowy z owocami

Wykwintny torcik, a wcale nie rudny...

Ptysie z bitą śmietaną i owocami

Dodane przez: Goszka

Ptysie z bitą śmietaną i owocami

Ptyś tTo ciastko z ciasta parzonego....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE