Owsiane batoniki z miodem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zdrowa i prosta w wykonaniu słodka przekąska, idealna do szkoły i pracy

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki płatków owsianych górskich
    1 szklanka posiekanych orzechów (ja użyłam orzeszków ziemnych)
    ½ szklanki posiekanych migdałów
    2/3 szklanki wiórków kokosowych
    1 szklanka ryżu preparowanego
    3 łyżki masła
    3 łyżki brązowego cukru
    4 duże łyżki prawdziwego miodu
    1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Batony Przekąski

Owsiane batoniki z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • owsiane batoniki z miodem 1. Orzechy oraz migdały siekamy. Blaszkę z kuchenki wykładamy folią aluminiową. Wysypujemy równomiernie orzechy, płatki owsiane oraz migdały. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º i prażymy ok 7 minut.
  • Owsiane batoniki z miodem 2. Po tym czasie blachę wysuwamy z piekarnika i dosypujemy wiórki kokosowe. Ponownie prażymy ok 6 minut, aż wiórki staną się złociste. Pozostawiamy do przestudzenia. UWAGA!!!! Po dodaniu wiórków musimy uważać aby się nie spaliły. Wiórki rumienią się bardzo szybko. Czas prażenia możemy skrócić.
  • Owsiane batoniki z miodem 3. W rondelku roztapiamy masło, cukier oraz miód. Do dużej miski wsypujemy ryż preparowany oraz uprażoną mieszankę. Dodajemy roztopiony miód z masłem i cukrem. Całość dokładnie mieszamy.
  • Owsiane batoniki z miodem 4. Blaszkę o wymiarach 23x23cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy mieszankę i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º i zapiekamy ok 20 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Całość kroimy na prostokąty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Miód Płatki Ryż Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować