Owsiane batoniki z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy oraz migdały siekamy. Blaszkę z kuchenki wykładamy folią aluminiową. Wysypujemy równomiernie orzechy, płatki owsiane oraz migdały. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º i prażymy ok 7 minut.
2.Po tym czasie blachę wysuwamy z piekarnika i dosypujemy wiórki kokosowe. Ponownie prażymy ok 6 minut, aż wiórki staną się złociste. Pozostawiamy do przestudzenia. UWAGA!!!! Po dodaniu wiórków musimy uważać aby się nie spaliły. Wiórki rumienią się bardzo szybko. Czas prażenia możemy skrócić.
3.W rondelku roztapiamy masło, cukier oraz miód. Do dużej miski wsypujemy ryż preparowany oraz uprażoną mieszankę. Dodajemy roztopiony miód z masłem i cukrem. Całość dokładnie mieszamy.
4.Blaszkę o wymiarach 23x23cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy mieszankę i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º i zapiekamy ok 20 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Komentarze