Bez wyrabiania "leniwe" drożdżowe ciasto truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealny sposób na ciasto drożdżowe, wsypujesz do miski składni, zostawiasz na całą noc i rano masz gotowe ciasto do pieczenia...........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • świeże drożdże 5 dag,
    cukier 3/4 szklanki,
    jajka 3 sztuki "L",
    olej rzepakowy 1/2 szklanki,
    mleko 1,5 szklanki,
    mąka tortowa 60 dag,
    sól 2 szczypty,
    olejek rumowy 4 krople,
    truskawki 60 dag

    kruszonka: mąka pszenna 1 szklanka,
    cukier 1/2 szklanki,
    palma 100 gram miękka,
    kakao 1 łyżka,
    cukier puder do posypania - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Bez wyrabiania "leniwe" drożdżowe ciasto truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bez wyrabiania "leniwe" drożdżowe ciasto śliwkowe 1. Składniki temperatura pokojowa= wszystkie składniki dodajemy do miski wg podanej kolejności: do miski wkruszyć świeże drożdże, posypać cukrem, jajka z olejem dobrze roztrzepać w naczyniu i wlać je na cukier.
  • Bez wyrabiania "leniwe" drożdżowe ciasto śliwkowe 2. Wlać mleko o temperaturze pokojowe na cukier.
  • Bez wyrabiania "leniwe" drożdżowe ciasto śliwkowe 3. Wsypać na mleko przesianą mąkę tortową.
  • Bez wyrabiania "leniwe" drożdżowe ciasto śliwkowe 4. Na mąkę sypać sól i wlać olejek rumowy, NIE MIESZAĆ i nakryć miskę talerzem, zostawić na blacie kuchennym na całą noc.
  • Bez wyrabiania "leniwe" drożdżowe ciasto śliwkowe 5. Zdjąć talerz z miski i dużą łyżką wymieszać składniki na gładkie ciasto nie za gęste.
  • Bez wyrabiania "leniwe" drożdżowe ciasto śliwkowe 6. Dwie keksówki silikonowe lub 1 forma 30x25 cm ( wolę piec w mniejszych formach i ciasto jest wtedy dobrze z owocami na środku upieczone), do keksówek przełożyć ciasto, na wierzchu poukładać obrane truskawki, delikatnie je wcisnąć w ciasto.
  • Bez wyrabiania "leniwe" drożdżowe ciasto śliwkowe 7. Z podanych składników zrobić kakaową kruszonkę i posypać owoce, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić i przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować