Bez wyrabiania "leniwe" drożdżowe ciasto truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki temperatura pokojowa= wszystkie składniki dodajemy do miski wg podanej kolejności: do miski wkruszyć świeże drożdże, posypać cukrem, jajka z olejem dobrze roztrzepać w naczyniu i wlać je na cukier.
2.Wlać mleko o temperaturze pokojowe na cukier.
3.Wsypać na mleko przesianą mąkę tortową.
4.Na mąkę sypać sól i wlać olejek rumowy, NIE MIESZAĆ i nakryć miskę talerzem, zostawić na blacie kuchennym na całą noc.
5.Zdjąć talerz z miski i dużą łyżką wymieszać składniki na gładkie ciasto nie za gęste.
6.Dwie keksówki silikonowe lub 1 forma 30x25 cm ( wolę piec w mniejszych formach i ciasto jest wtedy dobrze z owocami na środku upieczone), do keksówek przełożyć ciasto, na wierzchu poukładać obrane truskawki, delikatnie je wcisnąć w ciasto.
7.Z podanych składników zrobić kakaową kruszonkę i posypać owoce, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić i przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Komentarze