Wspaniała,bardzo popularna ryba prosto z Australii usmażona wraz z warzywami,serwowana na włoskim chlebie.Dodatkiem do ryby jest równie zdrowa soczewica.Barramundi nie ma drobnych ości.
Barramundi z warzywami na łodzi z ciabatty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu z osoloną wodą ugotować soczewicę(25 minut).Pomidory i cukinie umyć,pokroić,wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową,wlać oliwę,posypać solą.Smażyć na średnim ogniu,aż zmiękną.Ciabattę przekroić na pół(poziomo).Warzywa przełożyć na kromkę ciabatty,część oliwy wsiąknie w pieczywo.
2.Barramundi umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny,posypać solą i pieprzem,naciąć,a w nacięcia wcisnąć natkę pietruszki.Na patelni, na której smażyły się cukinia i pomidory ułożyć rybę,smażyć 8 minut z obu stron,(patelnię przykryć).
3.Rybę ułożyć na kromce ciabatty z warzywami,obok porcję soczewicy.Udekorować liściem sałaty strzępiastej i plasterkami cytryny.Danie podawać gorące.
Komentarze