Włoskie ciabatty z oliwkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuść w 1/4 szklanki ciepłej wody razem z cukrem i solą.
2.Dodaj stopniowo mąkę, łyżkę oliwy z oliwek i pozostałą wodę.
3.Pokrój drobno suszone pomidory i oliwki (ja używam oliwek zielonych) i dodaj je do ciasta. Wyrób je dość dobrze aż nie będzie się kleiło do rąk. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody.
4.Zostaw ciasto do wyrośnięcia (najlepiej pod przykryciem w ciepłym miejscu). Po ok 50 min podwoi lub potroi swoją objętość. Podziel je na dwie części i uformuj 2 chlebki. Piecz je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 minut.
GOTOWE!
Świetnie smakuje z mozarellą...
Komentarze