Bananowy szał

5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam dwie siostry, ale to ja najchętniej pomagam mamie w kuchni.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    1,5 szkl. mąki
    budyń czekoladowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    2 banany
    350 ml mleka
    budyń waniliowy
    20 dag miękkiego masła
    puszka brzoskwiń
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Bananowy szał - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: żółtka miksujemy z łyżką cukru, cukrem waniliowym oraz 4 łyżkami gorącej wody. Białka ubijamy z resztą cukru. Mieszamy z żółtkami oraz mąką, proszkiem i budyniem. Wlewamy do wyłożonej pergaminem blachy (20x32 cm). Pieczemy 30 minut w 180 °C. Studzimy.
  • 2. Krem: budyń gotujemy na mleku, studzimy. Ucieramy z mas łem. Brzoskwinie osączamy, sok zachowujemy. Banany obieramy. Owoce kroimy w kostkę. Mieszamy z kremem.
  • 3. Ciasto przekrawamy na pół. Spód nasączamy sokiem. Przekładamy kremem. Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować