1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i dokładnie miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 36x24 wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 C. Studzimy.
2.2 szklanki soku zagotowujemy z cukrem a w pozostałym soku rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy na wrzący sok i gotujemy budyń, często mieszając. Gorącą masę wykładamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową. Dokładnie mieszamy i wykładamy na zimną masę pomarańczową. Zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklance wody. Chłodzimy w lodówce.
Komentarze