Ciasto Kubuś

4.5 (147 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto biszkoptowe z masą kubusiową i orzeźwiającą galaretką.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    900 ml soku Kubuś
    3 budynie śmietankowe bez cukru
    4 łyżki cukru

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki 30% lub 36%
    1 galaretka cytrynowa
    oraz:
    2 pomarańczowe galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sok

Ciasto kubuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i dokładnie miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 36x24 wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 C. Studzimy.
  • 2. 2 szklanki soku zagotowujemy z cukrem a w pozostałym soku rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy na wrzący sok i gotujemy budyń, często mieszając. Gorącą masę wykładamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową. Dokładnie mieszamy i wykładamy na zimną masę pomarańczową. Zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklance wody. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki Galaretka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować