Pyszne, bananowo- ananasowe ciasto. Smaki idealnie do siebie pasują.
Składniki:
Proporcja na standardowa blaszkę około 40x25 cm
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, po czym dodajemy powoli cukier i żółtka. Masę przelewamy do dużej miski i przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ręcznie, dokładnie mieszamy drewniana łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. przez około 20-25 minut lub do suchego patyczka ( wszystko zależy od piekarnika). Biszkopt studzimy.
Masa bananowo- ananasowa:
1 litr jogurtu ananasowego Jogobella
4 banany
4 galaretki cytrynowe
400 ml gorącej wody
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy z jogurtem, wrzucamy pokrojone w kostkę banany i dokładnie mieszamy łyżką. Masę wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na biszkopt.
Ciasto bananowo- ananasowy song - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Delicje układamy na masie bananowo- ananasowej. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Galaretki rozpuszczamy w 1200 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Po czym wylewamy na delicje.
Wstawiamy do lodówki do dokładnego schłodzenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Komentarze