Ciasto bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rolada-Białka ubić,dodać cukier ubijając jeszcze chwile Następnie dodać żółtka,mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 15 minut w tęm.180C.Wyłożyć na ścierkę wysypaną cukrem ,zrolować razem ze ścierką,ostudzić.Następnie rozwinąć,posmarować dżemem i zwinąć ponownie,ale już bez ścierki ,pokroić na plastry.
Biszkopt-Białka ubić ,dodać cukier i jeszcze chwile ubijając,następnie dodać żółtka,mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką.Upiec w tortownicy 15-20 minut w tęmp.180C
Masa bananowa
Margarynę rozpuścić z 1/2 szkl wody.Gdy się zagotuje dodać galaretki i mieszać do rozpuszczenia się galaretek.Banany zmiksować w blenderze na jednolitą masę i dodać sok z cytryny.Gdy galaretka chwile przestygnie dodać masę bananową i dobrze wymieszać
Wykonanie
Na spód tortownicy kładziemy biszkopt ,następnie tężącą masę bananową .Na masę układamy pokrojoną roladę i wstawiamy na chwilę do lodówki.
Gdy masa stężeje układamy pokrojone w plastry banany i od razu zalewamy tężącą galaretką agrestową (rozpuszczoną w 3 szkl. wody)Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Porady
Do tego ciasta wyjdzie tylko 2/3 rolady ,resztę można wykorzystać do kawy zanim bananowiec będzie gotowy .Banany kroimy na ciasto przed samym wylaniem galaretki,ponieważ pokrojone banany ciemnieją
Komentarze