Balotyna z kaczki

5 (156 ocen)

Osobiści lubię balotynę lekko spłaszczoną, po upieczeniu obciążam ją deską.Różnica pomiędzy balotyną a galantyną - robiąc balotynę pozostawiamy mięso przy skórze, przy galantynie, pozostawiamy tylko skórę, a mięso mielimy razem z pozostałymi składnikami.

Składniki:

  • 1 kaczka
    10 dag wątróbka z kurczaka
    25 dag mięso z indyka
    1 bułka namoczona w mleku
    15 śliwki suszone
    50 ml śmietana 36%
    1 jajko
    gałka muszkatołowa
    majeranek
    vegeta
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Balotyna z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę wyluzować, uformować prostokątny płat mięsa. Doprawić vegetą, majerankiem i pieprzem.
    Przygotować farsz - wątróbkę, mięso z indyka, odciśniętą bułkę i śliwki suszone, zmielić. Dodać jajko, śmietanę i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.
    Płat mięsa z kaczki ułożyć na foli do pieczenia, skórą do dołu i ułożyć farsz. Całość zwinąć w rulon, obwiązać nicią kucharską.
    Wstawić do nagrzanego do 180 oC piekarnika, piec około 2 godzin. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować