Bakłażan pod chmurką

5 (173 ocen)

Pyszne danie w sam raz na lekki obiad :)

Składniki:

  • Składniki :
    - 2 bakłażany
    - puszka pomidorów krojonych
    - 2 kulki sera mozzarella
    - 220 g mięsa mielonego
    - cebula
    - czarne oliwki
    - oliwa z oliwek
    - sól, pieprz
    - zioła prowansalskie
    - świeża bazylia
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażan pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy lekko solą. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 25-30 minut.
  • 2. Robimy farsz : kroimy cebulę i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i przesmażamy razem. Dodajemy krojone pomidory. Z upieczonego bakłażana nie naruszając skórki wyjmujemy miąższ, siekami i wrzucamy na patelnię do farszu. Myjemy i siekamy listki świeżej bazylii, dodajemy do farszu. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru. Smażymy do momentu aż pomidory odparują.
  • 3. Do wydrążonych z miąższu bakłażanów nakładamy farsz. Na farszu układamy pokrojone w plasterki oliwki oraz ser mozzarella. Pieczemy ok 10 min w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować