Bakłażan pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy lekko solą. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 25-30 minut.
2.Robimy farsz : kroimy cebulę i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i przesmażamy razem. Dodajemy krojone pomidory. Z upieczonego bakłażana nie naruszając skórki wyjmujemy miąższ, siekami i wrzucamy na patelnię do farszu. Myjemy i siekamy listki świeżej bazylii, dodajemy do farszu. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru. Smażymy do momentu aż pomidory odparują.
3.Do wydrążonych z miąższu bakłażanów nakładamy farsz. Na farszu układamy pokrojone w plasterki oliwki oraz ser mozzarella. Pieczemy ok 10 min w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Komentarze