Advokat pod chmurką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Należę do osób, które nie lubią alkoholu, ale temu ciastu nigdy nie odmówię!

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm

    Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek. mąki
    1 łyżka kakao
    3 kostki startej na małych oczkach czekolady gorzkiej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa adwokatowo – kokosowa:
    700 ml mleka
    0,5 szklanki cukru
    200g kokosu
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g miękkiego masła
    200 ml likieru "Adwokat"

    Chmurka śmietanowa:
    400 ml śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    5 kostek startej na małych oczkach czekolady

    Ponadto:
    małe opakowanie okrągłych biszkoptów
    2 łyżki kakao
    Paczka ciemnych herbatników

    Poncz:
    250ml posłodzonej kawy z mlekiem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Advokat pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, wsypać czekoladę. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w 180 stopniach przez ok. 15 min
  • 2. Masa adwokatowo – kokosowa: W 1 szklance mleka wymieszać obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem wlać rozmieszane mąki i pogotować do zgęstnienia. Zimny budyń utrzeć z masłem. Na końcu dodać kokos i wlać alkohol, całość ucierać do powstania jednolitej masy. Gdyby masa okazała się za rzadka, dołożyć kokosu, który ją zagęści.
  • 3. Chmurka śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 0,2 szklanki wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć czekoladę. Do ubitej śmietany wlewać powoli jeszcze gorącą żelatynę. Całość dokładnie połączyć mikserem na małych obrotach.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt delikatnie nasączyć ponczem. Wyłożyć 2/3 kremu advokatowego, wyrównać powierzchnię i posypać kakao. Biszkopty maczać krótko w pozostałym ponczu i układać na warstwie kakao. Wyłożyć pozostałą masę alkoholową. Wyłożyć herbatniki, a na nie masę śmietanową. Schłodzić lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować