Krówka pod chmurką

4.51 (158 ocen)

  • 40 min

Łatwe i pyszne ciasto z sezamem, polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • 200g mąki
    100g masła
    100g cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany
    1 puszka masy krówkowej (kajmak)
    400g śmietanki kremówki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki ziaren sezamu
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krówka pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, margarynę, cukier, żółtko i śmietanę szybko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą z części upiec w piekarniku rozgrzanym do 180st przez ok 15 min (do zarumienienia). Ostudzić.
  • 2. MAsę kamakową podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej aby zmiękła. Rozsmarować ją na jednym blacie ciasta i przykryć drugim.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, ostudzić. Śmietane ubić na sztywno, dodac cukier i żelatynę. Przełożyc na blaty kruchego ciasta.
  • 4. Posypać całość ziarnami sezamu lekko dociskając je. Wstawić do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować