Kruche, delikatne, pachnące i słodziutkie. Mają jedną wadę – za szybko znikają.
Składniki:
120 g mąki pszennej (u mnie typ 650, bo tylko taką miałam) + do podsypania
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 łyżki suchego niemielonego maku
do obtaczania ciasteczek drobny cukier do wypieków (2-3 łyżki – sypnęłam całkiem „na oko”) z niewielką ilością cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Bajecznie kruche makowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder przesiałam do miski. Dodałam zimne masło i posiekałam razem przy pomocy siekaczki. Dosypałam cukier waniliowy i mak.
2.Dłonią zagniotłam ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Płaską blachę do drobnych wypieków o wymiarach 31x41 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem (190 stopni bez termo obiegu).
Ponieważ ciasto jest trudne w obróbce, rozwałkowałam je na silikonowej podkładce, którą dodatkowo lekko podsypałam mąką. Wierzch ciasta również troszkę posypałam, żeby nie kleiło się do wałka. Z rozwałkowanego placka wycięłam foremkami jeżyki i kółeczka.
3.Ciastka przeniosłam na blachę pomagając sobie stołowym nożem. Ta ilość wystarczyła akurat na zapełnienie całej blachy. Ciastka mogą być układane dość blisko siebie, bo niewiele zwiększają swój rozmiar.
4.Piekłam około 10-12 minut pilnując, żeby nie zrumieniły się za mocno.
5.Kiedy odrobinę przestygły, tylko na tyle, żeby nie poparzyć, obtoczyłam je w drobnym cukrze wymieszanym z cukrem waniliowym i odłożyłam na kratkę kuchenną.
Komentarze