Bajaderki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bajaderki, zwane też ziemniaczkami – według mnie najtrafniejsze określenie to recykling niepotrzebnych ciast i ciastek ;) Jeśli zdarzył się Wam zakalec, bądź w szafkach zalegają ciastka, na które już nie macie ochoty – to przepis idealny dla Was. Ni to ciastka, ni domowe trufle, ale smakują pysznie!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    około 400-500 g pokruszonych ciastek, ciast, muf finek itp.
    ¼ szklanki mleka
    ¼ szklanki cukru (jeśli ciasto było słodkie można - pominąć)
    ¼ szklanki bakalii namoczonych w alkoholu (rodzynek, żurawiny, posiekanych suszonych moreli)
    2-3 łyżki gęstego dżemu lub powideł śliwkowych
    60 g masła
    1-2 łyżki alkoholu (u mnie nalewka wiśniowa)
    2 łyżki Nutelli
    2 łyżki kakao

    Ponadto:
    wiórki kokosowe, podprażone orzechy włoskie, gorzkie kakao
    polewa czekoladowa (u mnie była to mieszanka mlecznej i gorzkiej czekolady roztopiona w kąpieli wodnej z odrobiną masła)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Trufle Bajaderka

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasta, ciastka pokruszyć, wsypać do naczynia.
  • 2. Mleko, masło, cukier i kakao zagotować razem. Lekko ostudzić i dodać do pokruszonego ciasta. Następnie dodać dżem, Nutellę, alkohol. Dodać bakalie i ugnieść na jednolitą masę. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka dodać kilka pokruszonych ciastek.
  • 3. Tak zagniecioną masę warto odstawić do lodówki, do stężenia (ja odstawiłam na całą noc, łatwiej się formuje kulki następnego dnia). Formować kulki, które następnie obtoczyć w polewie czekoladowej i wiórkach, orzechach lub kakao. Odstawić do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Orzechy Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować