Bagietki pszenno-kukurydziane bez drożdży, nadziane masłem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekko kruche i bardzo syte bułki, idealne jako przekąska i dodatek do sałatek.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bagietki:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki kukurydzianej
    1 szklanka wody
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka majonezu
    2 łyżeczki oliwy lub oleju
    woda do smarowania

    Nadzienie:
    80 g masła
    2 ząbki czosnku
    garść natki pietruszki
    sól

    garść czarnuszki lub sezamu
    ser żółty w kawałku (można pominąć)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bagietka

Bagietki pszenno-kukurydziane bez drożdży, nadziane masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na bagietki umieszczamy w dużej misce i mieszamy łyżką. Następnie zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto. Dzielimy na 4 równe części i formujemy rulony. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na nim kładziemy pieczywo, lekko spłaszczamy i nie do końca nacinamy pod ukosem. Bagietki smarujemy wodą, posypujemy czarnuszką i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem przez około 15 minut. Studzimy na kratce. W siekaczu umieszczamy masło, czosnek, pietruszkę i sól. Miksujemy na gładką masę.
    Bagietki nacinamy głębiej, obficie wypełniamy masłem i opcjonalnie startym na dużych oczkach serem. Ponownie zapiekamy przez kilka minut, aż ser i masło się rozpuszczą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Masło czosnkowe Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować