Babka z majonezem

4.61 (216 ocen)

  • 40 min

Jakiś czas temu przeglądając babciny zeszyt z przepisami, natknęłam się na babkę z majonezem. W pierwszej chwili pomyślałam sobie, że to ciasto musi dziwnie smakować. No bo jak to: słodkie ciasto i majonez?! Jednak ciasto okazało się rewelacyjne i w ogóle nie czuć w nim majonezu.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek majonezu
    5-10 ml aromatu śmietankowego
Wystaw ocenę:

4.61 (216 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, majonez, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy. Całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blachy - ja użyłam takiej o wymiarach 40x9 cm. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C. przez około 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować