babka włoska

4.5 (196 ocen)

Ciasto pyszne i wilgotne.

Składniki:

  • Ciasto
    1 1/2szkl maki tortowej
    1szkl cukru
    ¾ Szkl oleju
    ½ Szkl maki ziemniaczanej
    4 jajka
    3 łyżki śmietany
    1op .cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa
    4szkl mleka
    1szkl cukru pudru
    200g masła
    250g margaryny
    3 op .budyniu śmietankowego bez cukru
    Odrobina alkoholu
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka włoska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ,cukier i cukier waniliowy ubić na gęstą pianę.
    Dodawać porcjami przesiane mąki oraz proszek do pieczenia.
    Dodać śmietanę oraz olej.
    Ciasto piec w temp.180 stopni około 40 minut.

    Budynie ugotować na mleku, ostudzić.
    Masło i margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po łyżce budyniu.
    Przestudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
    Każdy blat nasączyć, przełożyć masą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować