BABKA PIASKOWA Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

4.5 (176 ocen)

  • 2 godz.

Babka piaskowa jest niemal nieodłącznym elementem świąt w polskich domach. Aby dobrze wyszła, składniki zawsze muszą mieć temperaturę pokojową, mąka pszenna musi być zmieszana z mąką ziemniaczaną ( decyduje ona o sypkości ciasta).

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 20 dag mąki pszennej
    - 15 dag mąki ziemniaczanej
    - 20 dag cukru
    - 25 dag masła
    - 4 jajka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Składniki na polewę czekoladową:
    - 0,5 kostki masła
    - 2 łyżki kakao
    - 4 łyżki wody
    - 6 łyżek cukru
    - 1 tabliczka gorzkiej czekolady
    - wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka piaskowa z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żółtko oddziel od białka. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, a następnie, ciągle ucierając, dodawaj stopniowo po jednym żółtku oraz obie mąki, proszek do pieczenia i ekstrakt.
    2. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.
    3. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 40-50 minut.
    4. Wszystkie składniki na polewę czekoladową włóż do garnka i zagotuj.
    5. Po upieczeniu i ostudzeniu babki, wyjmij ją z formy i oblej gorącą polewą. Posyp wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować