Babka piaskowa jest niemal nieodłącznym elementem świąt w polskich domach. Aby dobrze wyszła, składniki zawsze muszą mieć temperaturę pokojową, mąka pszenna musi być zmieszana z mąką ziemniaczaną ( decyduje ona o sypkości ciasta).
2 godz.
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- 15 dag mąki ziemniaczanej
- 20 dag cukru
- 25 dag masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Babka piaskowa z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Żółtko oddziel od białka. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, a następnie, ciągle ucierając, dodawaj stopniowo po jednym żółtku oraz obie mąki, proszek do pieczenia i ekstrakt.
2. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.
3. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 40-50 minut.
4. Wszystkie składniki na polewę czekoladową włóż do garnka i zagotuj.
5. Po upieczeniu i ostudzeniu babki, wyjmij ją z formy i oblej gorącą polewą. Posyp wiórkami kokosowymi.
Komentarze