Babka kukurydziana

4.48 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Z racji że jesienno-zimowa porą pije się sporą ilość herbaty polecam przygotować bardzo słoneczną babkę kukurydzianą. Przepis jest bardzo prosty, składniki proste, a ciasto po upieczeniu wygląda idealnie jak z piekarni. Ciasto w smaku jest delikatne i ma piękny żółty kolor dzięki mące kukurydzianej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1/2 szkl. cukru
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    1 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. mąki kukurydzianej
    1 szkl. mleka
    6 łyżeczek oleju np. rzepakowego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka kukurydziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie do piany dodajemy partiami cukier, żółtka jedno po drugim. Na końcu dodajemy olej i ciepłe (nie gorące!) mleko. Następnie stopniowo dodajemy mąki i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki lub innej wybranej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok 40-50 min. lub do suchego patyczka, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować