Babka bananowa z borówkami

4.25 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto. Jest pyszne, ma ciekawy, bananowy smak. Do ciasta można dodać rodzynki czy orzechy. Ja dodałam borówki. Polecam.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka borówek
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Babka bananowa z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obieramy ze skórek, rozgniatamy drobno widelcem i wrzucamy do miski. Wlewamy do nich olej. Dodajemy jajko i cukier. Mieszamy.
    Następnie do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Miksujemy wszystko razem, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy borówki – kilka zostawiamy, dodajemy je na wierzch ciasta w formie, mieszamy delikatnie łyżką.
    Przelewamy ciasto do przygotowanej blaszki może by być forma na babkę czy keksówka (natłuszczona olejem lub wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto pieczemy przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Borówki Jajka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować