Babeczki z wypływającą czekoladą

4.5 (184 ocen)

Pyszne babeczki czekoladowe z płynnym środkiem, smakują obłędnie.

Składniki:

  • masa czekoladowa
    gorzka czekolada- 100 g
    masło - 50 g
    masa jajeczna
    jajka - 2 szt
    żółtka - 2 szt
    cukier -7 łyżek z czubkiem
    mąka - 5 łyżek szczubych
    dodatkowo
    cukier puder do posypania
    sos adwokat
    masło do formy
    kakao do oprószenia foremek
    dekoracja motylki z czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki z wypływającą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremki silikonowe wysmarować rozpuszczonym masłem, obsypać kakao.
  • 2. Do garnuszka połamać gorzką czekoladę, dodać masło, roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
  • 3. Całe jajka wybić do miski, dodać żółtka i cukier, dokładnie zmiksować.
  • 4. Następnie do jajek dodać ostudzoną czekoladę z masłem, dokładnie wymieszać.
  • 5. Mąkę przesiać do masy czekoladowej, ostrożnie wymieszać łyżką.
  • 6. Gotowe ciasto łyżką nakładać do foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni.
  • 7. Piec przez ok. 9 minut.
  • 8. Po wyjęciu z piekarnika, oczekać 3 minuty, wyjąć z foremek.
  • 9. Układać babeczki na talerzu, polanym sosem adwokatowym.
  • 10. Posypać cukrem pudrem, udekorować motylkami czekoladowymi.

    Smacznego !

Porady

Uważać przy pieczeniu babeczek, jeżeli będziemy piec za długo, środek nie będzie płynny. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Babeczki Muffinki

To może cię zainteresować