Na rynku można znaleźć lody o tym smaku, ale nie babeczki. Oczywiście, aby małe słodkości nie były zbyt mdłe ciasto nadziałam malinami, które przełamują smak gumy balonowej. Mam nadzieje, że przypadną Wam do gustu takie babeczki.
60 min
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek masła
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
Nadzienie:
- małe opakowanie malin
Krem:
- 150 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- 100 g serka waniliowego
- 2 łyżki śmietany 36% lub mleka 3,2%
- różowy barwnik spożywczy (skorzystałam z barwnika w żelu firmy Wilton)
- aromat o smaku gumy balonowej
Dekoracja:
- okrągłe gumy balonowe
- 2 łyżki kaszy jaglanej preparowanej (zafarbowałam barwnikiem na niebieski kolor)
Babeczki o smaku gumy balonowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce ubić cukier z masłem na puszystą masę.
3. Do masy dodać jajko, białko i aromat waniliowy, delikatnie wymieszać.
4. Stopniowo dodawać mąkę na przemian z mlekiem. (3:2), miksując ciasto na niskich obrotach.
5. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek i piec przez 25 min. w 180 stopniach C.
6. Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Nadzienie:
Nadzienie:
1. Za pomocą małego nożyka lub łyżeczki wydrążyć babeczki pośrodku do wysokości 1-1,5 cm.
2. Do środka włożyć maliny.
Krem:
1.Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę.
2.Dodawać cukier, mleko oraz serek waniliowy, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
3. Na sam koniec dodać barwnik i aromat, dokładnie wymieszać.
4.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem, niebieską kaszą i gumą balonową.
Komentarze