Babeczki kajmakowe o smaku kukułki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne babeczki. Ciasto przygotowałam z kajmakiem kukułkowym. Babeczki są wilgotne i lekko słodkie z wyczuwalną nutą alkoholu. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 łyżki z dużym czubkiem masy krówkowej o smaku kukułki
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    6 płaskich łyżek kwaśnej śmietany
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    silikonowe foremki
    blaszka
    1 op polewy deserowej do ciasta
    posypka biała do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki kajmakowe o smaku kukułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy wybite jajko, kajmak i wlewamy olej, mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia się składników.
    Ciasto nabieramy łyżką i przekładamy po 2 łyżki ciasta do każdej silikonowej foremki. Foremki z ciastem ustawiamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Upieczone babeczki studzimy i wyjmujemy z foremek.
    Ostudzone polewamy polewą i dekorujemy posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować