Babeczki marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Niezwykle aromatyczne babeczki marchewkowe z nutą cynamonową , które zrobicie w ciągu kilku minut. Z przepisu wychodzi ok. 18 ciastek.

  • 20 min

Składniki:

  • Na ciasto:

    - 100 g brązowego cukru
    - 250 ml oleju arachidowego
    - 3 duże jajka
    - 340 mąki pszennej
    - łyżeczka sody oczyszczonej
    - łyżeczka cynamonu
    - łyżeczka przyprawy korzennej
    - łyżka startej skórki z cytryny
    - ok. 240 g startej marchewki
    - 100 g łuskanego słonecznika oraz sezamu (można zastąpić ulubionymi orzechami)

    Nadzienie:

    -300 g twarogu
    - 2 łyżeczki miodu lub cukru

    - cynamon do posypania gotowych babeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiej miski wlej olej i dodaj cukier. Ubijaj przez kilka minut. Następnie dodawaj po jednym jajku.
  • 2. Delikatnie połącz masę z resztą składników.
    Napełnij formę do wypieku babeczek ciastem do ok. 0,75 wysokości.
  • 3. Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz przez ok. 20 minut.
  • 4. W trakcie pieczenia przygotuj nadzienie mieszając twaróg z miodem lub cukrem.
  • 5. Gotowe babeczki przekrój na pół i posmaruj masą twarogową.
    Następnie posyp je cynamonem.

Porady

Polecam aby marchewkę zetrzeć na większych oczkach, wtedy babeczki pięknie wyglądają w środku. Do kremu można dodać odrobinę mleka, gdyż samo ciasto jest dość sycące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować