Są przepyszne, miękkie i bardzo aromatyczna. Niesamowicie smaczne. Można polać je polewą czekoladową lub kajmakową oraz dowolnie ozdobić. Tym razem przed pieczeniem posypałam babeczki ozdobami cukrowymi - tak lubi mój synek :)
Babeczki kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kajmak podgrzać, żeby był płynny, po czym odstawić do ostudzenia.
Białka jajek oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, odstawić.
Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek, zmiksować ( ciasto będzie gęste i suche), dodać kajmak i miękkie masło, na koniec do masy dodać pianę z białek, całość zmiksować na najniższych obrotach.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Wypełnić foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.
Babeczki piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka.
Gotowe, wystudzone babeczki, polać polewą czekoladową lub zimnym, roztopionym kajmakiem.
Komentarze