Babeczki kajmakowe

5 (6 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Są przepyszne, miękkie i bardzo aromatyczna. Niesamowicie smaczne. Można polać je polewą czekoladową lub kajmakową oraz dowolnie ozdobić. Tym razem przed pieczeniem posypałam babeczki ozdobami cukrowymi - tak lubi mój synek :)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    5 łyżek cukru
    190g mąki pszennej
    90g mąki ziemniaczanej
    300g gotowego kajmaku
    100g miękkiego masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Kajmak

Babeczki kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajmak podgrzać, żeby był płynny, po czym odstawić do ostudzenia.
    Białka jajek oddzielić od żółtek.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, odstawić.
    Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek, zmiksować ( ciasto będzie gęste i suche), dodać kajmak i miękkie masło, na koniec do masy dodać pianę z białek, całość zmiksować na najniższych obrotach.
    Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Wypełnić foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.
    Babeczki piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka.
    Gotowe, wystudzone babeczki, polać polewą czekoladową lub zimnym, roztopionym kajmakiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Mąka Jajka Mąka ziemniaczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować