Pani Doroto, odnoszę koszyk po babeczkach i proszę o przepis. Były pyszne, mięciutkie, puszyste i ta gruszka! - wołała sąsiadka już od progu. No chyba, że nie ma pani czasu... Mam pani Irenko, mam...
Babeczki czekoladowe z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować PAPILOTKI: papier do pieczenia pociąć na 12 kwadratów o boku 14x14cm. 6 kwadratów, ułożonych jeden na drugim "zagłębić" w foremce na muffinki, formując w ten sposób papilotki, z pozostałymi sześcioma postąpić w podobny sposób.
2.Przygotowanie takich papilotek jest konieczne, ponieważ babeczki sporo rosną i tradycyjne papilotki do muffinek będą zbyt małe.
3.Gruszki obrać, pokroić na plasterki.
4.Czekoladę pokroić w kosteczkę.
5.Białka (dodać szczyptę soli) ubić mikserem na sztywno, ubijając, powoli wsypywać cukier, dodać po jednym żółtku, ubić. Powoli wlać olej, ubić.
6.Do tak przygotowanej masy przesiać mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Z 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej odjąć 2 łyżki mąki i dodać 2 łyżki kakao, również przesiać do masy.
7.Całość wymieszać drewnianą łyżką, delikatnie...
8.... ale dokładnie.
9.Do każdej z papilotek nałożyć 3 łyżki ciasta i włożyć je do foremki na muffinki.
10.Do każdej babeczki włożyć po kilka plasterków gruszki.
11.Wierzch każdej z nich posypać czekoladą.
12.Babeczki piec ok. 30 minut w temp. ok. 190-200st. (do suchego patyczka).
Komentarze