Babciny - domowy przepis na płukankę na ból gardła

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To tylko DWA składniki które każdy posiada w swoim domu a działa znakomicie, można rzec, że na 100%
Płukanie gardła solą jest jedną z tradycyjnych metod na ból migdałków czy anginę jakie stosowały nasze babcie i prababcie i wiele osób aż do dziś dnia. Płukanka z soli działa bakteriobójczo i antyseptycznie.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklankę letniej wody
    2-3 płaskie łyżki soli kuchennej lub morskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Babciny - domowy przepis na płukankę na ból gardła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy sól w wodzie i płuczemy gardło. Nabieramy trochę roztworu do ust odchylamy głowę do tyłu i bulgoczemy - starając się bulgotać co najmniej 2 minuty. Płuczemy tak gardło 3 razy dziennie. Efekty już można częściowo uzyskać już po 1 dniu ale powinno się płukać tak ok.3 dni.

    Płukanka z soli działa bakteriobójczo i antyseptycznie.

    Sól kuchenna wykazuje działanie przeciwbakteryjne – z właściwości tej korzystano od wieków, stosując ją do konserwowania pożywienia. Dzięki temu roztwór soli może być stosowany do płukania gardła jako środek dezynfekujący.

    Sól rozpuszczona w wodzie w odpowiednich proporcjach tworzy roztwór hipertoniczny, czyli o większym stężeniu substancji niż otoczenie. Dzięki temu w wyniku osmozy ściąga on do siebie wodę. Dlatego użyty podczas płukania gardła roztwór soli działa przeciwobrzękowo (zniesienie obrzęku może również zmniejszyć ból).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sól Woda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować