Babciny - domowy SYROP na KASZEL z cebuli

4.97 (197 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Sezon zimowy jest równie infekcyjny jak jesień i początki wiosny. Kiedy jesteśmy przeziębieni lub doskwiera nam kaszel to nasze babcie stosowały bardzo dobry - NATURALNY lek jakim jest SYROP z CEBULI.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 cebule
    1/3 szklanki cukru
    3-4 łyżki miodu lipowego
Wystaw ocenę:

4.97 (197 ocen)

Zobacz również:

Syropy Napoje

Babciny - domowy syrop na kaszel z cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie cebule obierz i drobno pokrój, wrzuć do słoika, zasyp cukrem 1/3 szklanki oraz dodaj 3-4 łyżki miodu lipowego ja użyłam od Huzar. Zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5 godzin by cebula puściła sok.

    Syrop z cebuli powinno się przechowywać w słoiku. Swoje właściwości i ważność zachowuje do ok. 2 tygodni, ale tylko przechowywany w lodówce. Pozostawiony w temperaturze pokojowej może się szybko zepsuć.

    Dawkowanie:
    Pijemy: dorośli 3 razy dziennie po jednej łyżce stołowej a dzieci 3 razy dziennie po łyżeczce do herbaty.

Porady

Mogą go stosować kobiety w ciąży. Syrop z cebuli można stosować u dzieci powyżej 2. roku życia. Podawaj go 1–2 tygodnie (nie dłużej, bo może wywoływać bóle brzucha).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukier Miód Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować