Aroniówka

4.5 (168 ocen)

Doskonała i zdrowa nalewka.

Składniki:

  • 1 kg aronii
    1,5 litra wody
    ok.10-15 dag liści z wiśni lub czarnej porzeczki lub malin
    1-1.5 kg cukru
    2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego
    spirytus- ilość wg upodobań
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Aroniówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte owoce wymieszać z liśćmi. Przełożyć do naczynia i gotować na małym ogniu przez około 20 min. Zostawić wywar na noc. Na drugi dzień zlać sok, dodać cukier, kwasek cytrynowy i zagotować. Pozostawić do wystygnięcia. Dodać spirytus wg upodobań i przelać do butelek. Pozostawić na około 3 tygodnie. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować