Aromatyczny wianuszek na bardzo cienkim cieście drożdżowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Od jakiegoś czasu takie wianuszki zastępują w naszym domu pizzę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na dwa wianuszki:
    300 g mąki pszennej,
    50 g roztopionego i przestudzonego masła,
    120 ml ogrzanego mleka,
    1 jajko,
    10 g świeżych drożdży,
    1/2 łyżeczki soli
    Na nadzienie: pesto pomidorowe, 2 nieduże pomidory, cebula, 3 ząbki czosnku, ser feta ( ja zastąpiłam zwykłym sałatkowo kanapkowym), świeża bazylia,
    Dodatkowo jajo do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Pizza

Aromatyczny wianuszek na bardzo cienkim cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ope4hj 1. Do miski przesiać mąkę połączoną z solą. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać do nich roztrzepane jajko i rozpuszczone masło. Połączyć składniki sypkie i płynne i zagnieść miękkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia ( ok 40 - 50 min). Ciasto podzielić na dwie równe części. Ciasto cienko rozwałkować na okrąg i wyciąć 8 trójkątów. Rozłożyć jak gwiazdę na blaszce wyłożonej pergaminem.
  • image-09bj1pw 2. Ciasto posmarować pesto i rozłożyć farsz.
  • image-0e52eqb 3. Zawinąć brzegi trójkątów do wewnątrz, lekko je skręcić, jednocześnie zostawiać odstępy pomiędzy nimi.
  • 4. Posmarować roztrzepanym jajem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 25 - 30 min.

Porady

Z trójkątów, które zostaną po wykrojeniu gwiazdy można zrobić sakiewki z tym samym lub innym farszem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Cebula Czosnek Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować