Łatwa i szybko przekąska do przyrządzenia w postaci deseru, a przy tym bardzo zdrowa!
20 min
Dla 3 osób
Składniki:
220 g jogurtu naturalnego najlepiej typu greckiego
1 opakowanie skyru naturalnego
1 duża cytryna
1 i 1/2 łyżki miodu
3-4 krówki
15 migdałów lub innych orzechów (mogą być płatki migdałów jeśli nie mamy całych )
80 g malin lub borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
Aromatyczny deser cytrynowy na bazie jogurtu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę szorujemy , osuszamy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wrzucamy startą skórkę do średniej miseczki. Dodajemy do niej jogurt , skyr, miód i sok wyciśnięty z cytryny. Masę można zmiksować aby była puszysta lub dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników , tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Krówki drobno siekamy na małe kawałeczki i odstawiamy na talerzyk. Do szklanek bądź innych pojemniczków nakładamy masę cytrynową, potem oprószamy kawałkami krówek. Następnie nakładamy posiekane migdały lub orzechy. Deser dekorujemy umytymi owocami . Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.
Komentarze