Wspaniałe , wilgotne ciasto, o niesamowitym aromacie cynamonowym, które też wspaniale znika ze stołu.
1 godz. 30 min
Składniki:
4 jajka
½ szklanki cukru
wanilia
½ szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 białka
½ szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
wanilia
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 litr musu z pieczonych jabłek
1 galaretka cytrynowa
½ szklanki rumu lub likieru z mocną herbatą do naponczowania biszkoptu z białek
cukier puder i mielony cynamon do posypania ciasta
Aromatyczna szarlotka biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotuj biszkopt z jajek ; oddziel żółtka od białek
2. Żółtka utrzyj z cukrem i wanilią do białości
3. Białka ubij na sztywną pianę
4. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia
5. Bardzo delikatnie mieszając dodaj do utartych żółtek naprzemian przesianą mąkę z proszkiem oraz pianę do wyczerpania składników
6. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj
7. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanego do 170*C 15 minut - sprawdzaj patyczkiem
8. Z białek ubij pianę
9. Pod koniec ubijania dodaj wciąż ubijając cukier i wanilię
10. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia
11. Ubitą pianę wymieszaj bardzo delikatnie z przesianą mąką
12. Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do gorącego piekarnika nagrzanego do 170*C 15 minut - sprawdzaj patyczkiem
13. Mus z jabłek ( lub inny) podgrzej w rondlu niemal do wrzenia
14. Do gorącego musu wsypuj powoli galaretkę w proszku bardzo dokładnie mieszając .
15. Mus z galaretką dobrze wystudź
16. Upieczone biszkopty wystudź
17. Wystudzony biszkopt z białek naponczuj i odłóż do całkowitego wsiąknięcia płynu
18. Wystudzony biszkopt z jajek posmaruj tężejącym musem jabłkowym
19. Przykryj biszkoptem z białek lekko dociskając do masy jabłkowej
20. Wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia masy jabłkowej i dobrego połączenia placków.
21. Po wyjęciu z lodówki posyp szarlotkę cukrem pudrem i następnie przykrywając część biszkoptu posyp dekoracyjnie mielonym cynamonem.
Komentarze