Aromatyczna szarlotka biszkoptowa

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniałe , wilgotne ciasto, o niesamowitym aromacie cynamonowym, które też wspaniale znika ze stołu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 jajka
    ½ szklanki cukru
    wanilia
    ½ szklanki mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    4 białka
    ½ szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki
    wanilia
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    1 litr musu z pieczonych jabłek
    1 galaretka cytrynowa
    ½ szklanki rumu lub likieru z mocną herbatą do naponczowania biszkoptu z białek
    cukier puder i mielony cynamon do posypania ciasta

    Blaszka do pieczenia 22x30 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Aromatyczna szarlotka biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotuj biszkopt z jajek ; oddziel żółtka od białek
    2. Żółtka utrzyj z cukrem i wanilią do białości
    3. Białka ubij na sztywną pianę
    4. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia
    5. Bardzo delikatnie mieszając dodaj do utartych żółtek naprzemian przesianą mąkę z proszkiem oraz pianę do wyczerpania składników
    6. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj
    7. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanego do 170*C 15 minut - sprawdzaj patyczkiem
    8. Z białek ubij pianę
    9. Pod koniec ubijania dodaj wciąż ubijając cukier i wanilię
    10. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia
    11. Ubitą pianę wymieszaj bardzo delikatnie z przesianą mąką
    12. Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do gorącego piekarnika nagrzanego do 170*C 15 minut - sprawdzaj patyczkiem
    13. Mus z jabłek ( lub inny) podgrzej w rondlu niemal do wrzenia
    14. Do gorącego musu wsypuj powoli galaretkę w proszku bardzo dokładnie mieszając .
    15. Mus z galaretką dobrze wystudź
    16. Upieczone biszkopty wystudź
    17. Wystudzony biszkopt z białek naponczuj i odłóż do całkowitego wsiąknięcia płynu
    18. Wystudzony biszkopt z jajek posmaruj tężejącym musem jabłkowym
    19. Przykryj biszkoptem z białek lekko dociskając do masy jabłkowej
    20. Wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia masy jabłkowej i dobrego połączenia placków.
    21. Po wyjęciu z lodówki posyp szarlotkę cukrem pudrem i następnie przykrywając część biszkoptu posyp dekoracyjnie mielonym cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mus jabłkowy Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować