Arbuzowa karpatka

4.46 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Bardzo letnia wersja karpatki :) Ciasto niby zwyczajne ale krem jest lekki, bez dodatku masła, za to z ogromną ilością arbuza z wyraźnym jego smakiem. Wyszło pyszne, delikatne ciasto, w sam raz na upały zamiast tradycyjnych tortów i serników na zimno :)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka wody
    125 g margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    4 jajka

    Masa arbuzowa:
    ćwiartka arbuza (ok. 1300 g ze skórką)
    1 budyń śmietankowy bez cukru + 1/2 szklanki wody
    2 czubate łyżki cukru
    2 galaretki arbuzowe
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    1 opakowanie żelatyny-fix
Wystaw ocenę:

4.46 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery Ciasto

Arbuzowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do rondelka wlać wodę, dodać margarynę, zagotować. Zestawić z palnika, wsypać mąkę, ponownie wstawić na palnik, energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitego ciasta, które z łatwością będzie odstawiać od ścianek garnka. Wystudzić. Do zimnego ciasta dodać jajka, zmiksować blenderem na jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części, wyłożyć, nie wyrównując zbyt dokładnie, do dwóch form o wymiarach 33x21 cm. Piec ok.25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Ostudzić.
  • 2. Arbuza pokroić w plastry, wybrać pestki, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę, zmiksować blenderem. Powinno wyjść ok. 3 i 1/2 szklanki soku. Przelać do rondelka, dodać cukier, wstawić na palnik, podgrzewać do zagotowania. W 1/2 szklanki zimnej wody rozpuścić proszek budyniowy, wlać do gorącego soku arbuzowego, mieszając doprowadzić do zagotowania, gotować jeszcze przez ok. 1/2 minuty. Zestawić z palnika.
  • 3. Do gorącego budyniu wsypać galaretki o smaku arbuza, mieszając rozpuścić. Odstawić na ok. 2 godziny do całkowitego ostudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • 4. Żelatynę-fix przygotować wg wskazówek na opakowaniu.
  • 5. Do masy arbuzowej wlać kremówkę, krótko zmiksować, powoli wlewać żelatynę cały czas miksując.
  • 6. Chwilę zaczekać aż masa zacznie lekko tężeć, wylać na będący w formie jeden blat ciasta, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
  • 7. Wierzch można posypać cukrem pudrem. Podawać schłodzone.

Porady

Zamiast żelatyny-fix można dodać zwykłą żelatynę w proporcji i wg wskazówek podanych na opakowaniu dla 1/2 l płynu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować