Kurczak z ouzo i warzywami - Chicken with ouzo and vegetables

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Takiego kurczaka, a może podobnego jadłam w Grecji. Danie przygotowywał gospodarz, u którego mieszkaliśmy. Kurczak był pieczony w specjalnym garnku (nie był to jednak rzymski garnek), pod przykryciem i położony był na ruszcie w kominku, który był obok domu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 udka z kurczaka/lub tyle ile jest osób/
    1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
    150 ml ouzo
    sok z jednej pomarańczy
    łyżeczka miodu
    2-3 gałązki rozmarynu
    główka czosnku
    3-4 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z ouzo i warzywami - chicken with ouzo and vegetables - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 1. Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj miód, liście laurowe, ziele angielskie, ouzo, wymieszaj. Pokrój paprykę w grubą kostkę, przekrój czosnek na połowę, dodaj wszystko do marynaty, wymieszaj.
    Na patelnię wlej oliwę, posól i popierz udka, opiecz je na patelni tak aby lekko się przyrumieniły. Włóż udka do marynaty. Na patelnię wlej 1-2 łyżki wody, wymieszaj i dodaj do marynaty, dodaj rozmaryn, wymieszaj i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 50-60 min. 10 min. przed końcem pieczenia zdejmij przykrywkę, tak aby kurczak jeszcze bardziej się przyrumienił.

Porady

Moja rada: - Jeśli chcesz aby kurczak miał bardziej anyżowy smak dodaj do pieczenia 1-2 gwiazdki anyżku. - Możesz podawać z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować