Miętowy sos "Tzatziki"

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jeden z moich ulubionych sosów, którym lubię polewać placki lub gotowane młode ziemniaki z jajkiem sadzonym.
Pysznie smakuje jako dodatek do serów i wędlin lub jako dressing do sałatek .
Dodatek mięty i soku z cytryny nadaje świeżości !

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g ogórka, obrane
    200 ml jogurtu greckiego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżka posiekanej mięty
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki soku z cytryny
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy Tzatziki Dodatki

Miętowy sos "tzatziki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ogórki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na kilka minut.
    2. Odciskamy z nadmiaru wody, przekładamy do miski.
    3. Koperek, miętę siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt, przyprawy sok z cytryny i oliwę . Dokładnie mieszamy .
    4.Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka minut przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Jogurt Koper Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować