Ananasek z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku. W oddzielnej misce przygotować suche składniki i dodać je do piany, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
W garnku nastawiamy 300 ml mleka, w pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka. Na gotujące się mleko powoli wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. Gotowy budyń przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, na koniec dodajemy odsączone i pokrojone w kostkę ananasy. Masę wykładamy na upieczony biszkopt i równomiernie rozsmarowujemy.
Spód okrągłych biszkoptów smarujemy marmoladą i sklejamy z drugim, połączone biszkopty układamy na masie, lekko je dociskając.
Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody, gdy zaczną tężeć to wylewamy je na ciasto.
Komentarze